top of page
Foggy Forest

MISSIE EN VISIE

Vanuit De Mooie Gronden staan we voor regeneratieve landbouw; landbouw die de natuur en bodem hersteld. En landbouw die dicht bij de mensen staat. Waar inwoners uit de omgeving eigenaar zijn van de gronden waar hun eten wordt geteeld. In Nederland zien we tal van voorbeelden van hoe dit kan. Zeker in de regio Arnhem - Nijmegen. Maar al deze losse initiatieven zijn nog nergens samengebracht. Dat willen wij in Duiven wel gaan doen. We willen een gebied van 100 hectare in gemeenschappelijk eigendom nemen en hier het voedselsysteem van de toekomst neerzetten.

HOE CREËREN WIJ DE LANDBOUW VAN DE TOEKOMST?

De huidige landbouw zit muurvast. Boeren kunnen vaak geen kant op. Ze zitten vast in schulden die over vele generaties zijn opgebouwd en lopen momenteel tegen zware ecologische grenzen aan. Mensen zijn afhankelijk van kunstmest, gifstoffen en zware machines met honderden liters diesel. Dat kan ook anders. De biodiversiteit kan dienen als alternatief voor gifstoffen; vogels eten plaagdieren als rupsen. Een goed bodemleven maakt het onnodig om kunstmest toe te voegen. En als koeien in de vrije weide staan, hoeft er geen zware machine af en aan te rijden om het gras van het land naar de stal te brengen. Dit bespaard tonnen euro's aan kosten en maakt het boeren bedrijf onafhankelijk van de grote veevoerhandelaars. Helaas zitten veel boeren bedrijven dermate vast in dit oude systeem dat zij weinig bewegingsruimte ervaren. Maar we weten allemaal dat het anders moet.


Daarom gaan we het in dit gebied tussen Duiven en Westervoort ook anders doen!

​

- We maken inzichtelijk wat ervoor nodig is om bestaande boeren te helpen vergroenen

- We spelen grond vrij waar groene boeren een nieuwe en frisse start kunnen maken; onafhankelijk van fossiele schulden

- We laten inwoners uit de omgeving meebepalen wat er wordt geteeld

- We werken aan samenwerkingsverbanden met het MKB en verbinden zo de plek van de grond met de gebruiker

Blije boeren
rabia-jacobs-JkGq84BiHm0-unsplash.jpg

WAT GAAN WE DAN LOKAAL TELEN?

We starten het gebied op te delen in diverse deelgebieden. Kleinschalig kan er op zo'n 3 tot 5 hectare geteeld worden. De volgende goede voorbeelden zijn er in het land die aantoonbaar werken:

​

Bloemenabbonoment

Door een stukje grond te adopteren kan er wekelijks of maandelijks een bos bloemen opgehaald worden in het gebied. Je mag het zelf plukken, laten klaarzetten of laten bezorgen. Kijk op Iris Plukt hoe dat rondom Utrecht werkt!

​

Vaste planten kwekerij

We telen vaste planten voor de regio. Lokale bloemenzaken uit Velp en Duiven hebben al aangegeven hierin geïnteresseerd te zijn. Prijs-technisch moet dit uiteraard ook aantrekkelijk zijn. Maar de Hessenhof in Ede heeft al aangetoond dat dit prima kan. Tal van hoveniers komen daar dagelijks hun inkopen doen. Lees er meer over in dit artikel uit de Volkskrant.

​

Graan

We willen een mooi areaal reserveren voor graan. Belangrijk voor ons dagelijks brood. En niet te vergeten om lokaal voedselzekerheid te waarborgen voor toekomstige generaties. In Drenthe bestaat het initiatief van Dubbel Drenths brood, waarbij 35 bakkers de graan van drie boeren op 30 hectare afnemen. Volop mogelijkheden dus. 


Verse groente en fruit

Daar heeft natuurlijk iedereen in de omgeving behoefte aan. Door zelf eigenaar te zijn van een stukje grond kan dit goedkoop aangeboden worden. Zelf komen oogsten en plukken of wekelijkse bezorging is hierbij de keus. Ook hier werken we samen met (sociale) ondernemingen en marktkooplui. Zo kan de lokale ijssalon mooi een aardbeienveldje adopteren om in de zomermaanden ijs van te maken, maar kunnen we ook samenwerken met de voedselbank en de daklozenopvang. Ook willen we kookavonden organiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo helpt het gebied om eenzaamheid tegen te gaan. 


Biobased bouwmaterialen en duurzame houtproductie

Upcoming is het biobased bouwen. Nederland bouwt volop aan nieuwe woningen en deze worden steeds klimaatvriendelijker. Biobased woningen houden CO2 vast in plaats dat het CO2 verbruikt. Lees hier een uitgebreid artikel uit het Financieel dagblad over hoe de bouw en de boeren elkaar verder kunnen helpen: 

​

Voedselbos

Voedselbossen zijn booming in Nederland. Ook de kweek van voedselbosplanten is niet meer aan te slepen. We willen een voedselbos dan ook graag combineren met een voedselboskwekerij. Maar voornamelijk willen we een groot voedselbos van  maar liefst 30 hectare, zo'n één derde van het gebied dus. Voedselbossen zijn complex en een winstplaatje is hier moeilijk aan vast te knopen. Wel laten initiatieven in het land zien dat ook met voedselbossen gewoon geld te verdienen is.

​

Voor ons als stichting willen we dit voor het voedselbos niet het enige doel laten zijn. We willen vooral bouwen aan een mooi en toegankelijk voedselbos. Dat kan, omdat we de grond uit de markt trekken. We hoeven de grondprijs niet af te betalen aan een bank en kunnen de grond zo volledig inzetten voor de mensen uit de buurt. Het voedselbos krijgt dus eigenlijk de functie van een park. De eerste jaren vergt het wat onderhoud, maar daarna houdt het zichzelf in stand en hoeft er alleen nog maar geoogst te worden. Alles wat verkocht was is mooi meegenomen en als er een ondernemer is die het voedselbos wil oogsten, worden hier afspraken over gemaakt. 

​

Agroforestry en alley cropping

Een voorbeeld van agroforestry is de combinatie van fruitbomen (of andere houtige gewassen zoals notenbomen, wilgen of vruchtstruiken), met eenjarige gewassen. De houtige gewassen kunnen worden geteeld op een relatief ruime afstand tussen de rijen. Ook is het mogelijk vee te laten rondlopen in een agroforestry systeem; kippen, koeien en varkens. 

​

Ook hier zal de afzetmarkt zo lokaal mogelijk gevonden worden. Verschillende agroforestry systemen kunnen een plek krijgen op een gebied van 40 tot 50 hectare, waarbij het ene systeem een opener karakter heeft en het andere meer richting een voedselbos gaat.

​

Lees hier meer over hoe een agroforestry systeem in elkaar zit. Kun je geen Engels, maar ben je wel geïnteresseerd naar dit systeem? Neem contact met ons op en wij verbinden je zo nodig met een boer die in onze regio hier actief mee bezig is. 

Image by Jos Zwaan

HOE GAAN WE DIT BEREIKEN

"Ook het Horsterpark, van 50 hectare is ooit met de opbrengsten van woningbouw betaald. Dat gaan we nu weer doen"

Alle grond van 100 hectare bij elkaar is zo'n €7 miljoen euro waard. Om dit bedrag als gemeenschap op te brengen, willen we een klein deel van het gebied tot coöperatieve woningbouw omvormen. Er hoeft slechts op 0,7% van het gebied gebouwd te worden om een bedrag van €7 miljoen te genereren. Dit is zo weinig dat de woningen prachtig in de natuur kunnen opgaan. Ook het Horsterpark, van 50 hectare is ooit met de opbrengsten van woningbouw betaald.


Eigenlijk gebeurd er nu dus hetzelfde. Maar in plaats van dat we een park maken, maken we productieve natuur, oftewel natuur en bodemherstellende landbouw. En wat is er mooier dan fietsen en wandelen in een gebied waar de natuur zich afwisselt met boeren akkers en dieren in de wei? We verbinden zo de Loodijk, via het Horsterpark, door de Mooie Gronden, met de de Veluwe, waar aan één stuk door gefietst kan worden door een eigentijds Liemers landschap. 

​

De woningbouw die we voor ogen hebben, moet in de natuur opgaan. Er wordt nog onderzocht hoe dat eruit kan komen te zien en voor welk deel de waardeverhoging van de grond ten goede kan komen aan het coöperatief eigenaar worden van het gebied.


Behalve de opbrengsten uit woningbouw heeft Strootman Landschapsarchitecten aanbevolen op termijn nog zeker rekening te houden met crowdfundings-acties, een regionaal groen ontwikkelfonds. Ook hebben we nauwe contacten met Lenteland die door heel Nederland regeneratieve boerderijen ontwikkeld.  

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 door De Mooie Gronden. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page